Yemek Tarifleri

Buzlukta Yiyecekler Nasıl Saklanır?

1 Şubat 2016

dondurulmus-gida

İnsan evlenince bir de çalışıyorsa buzlukta yiyecek saklamanın ne kadar büyük bir nimet olduğunu çok daha iyi anlıyor. Hele bir de pişmiş yemekler buzluğa girince daha ne olsun 🙂 Fakat gelin görün ki hani yiyecekler ne şekilde dondurulabilir bunu bilmeyince denemeler başarısız, mideler aç olabiliyor. Bu konuda sürekli olarak araştırma yapmaya ve işimi daha da kolaylaştırmaya çalışıyorum. Benim araştırıp öğrendiklerim aşağıda. Valla oturup tek tek yazdım, siz de okuyun. Sizin bildikleriniz varsa yorumlarınızı beklerim 🙂

SARIMSAK: Sarımsakları soyup buzdolabı poşetine koyup, buzluğa atarsanız her seferinde sarımsak soyma derdinden kurtulursunuz.(Benim bu işi daha da kolaylaştırmak için nasıl bir yol izlediğimi görmek için şuraya tıklayabilirsiniz: http://v.tazegelin.com/sarimsak-nasil-saklanir/ BU yazıyı yazdıktan sonra sarımsakları bir kavanozun içinde topladım ve buzlukta bu şekilde saklama başladım. Çok daha kullanışlı oldu.)

dorama_domates_4

DOMATES: Domatesi küçük küçük doğrayıp veya isterseniz rendeleyip poşet poşet ayırarak buzluğa atabilirsiniz. İsterseniz kabuklu veya kabuksuz olarak tüm halde de dondurabilirsiniz.

SİGARA BÖREĞİ: Yaprak sarmasını, sigara böreğini yada başka yemekleri hazırladıktan sonra bir tepsiye dizin üstüne folyo koyun ve ikinci katıda dizin. Bu şekilde buzluğa atın. Ayrı ayrı donduktan sonra kapaklı plastik bir kabın içine koyarsanız buzlukta oluşacak kokuları çekmesini de engellemiş olursunuz. Fakat unutmayın ki önce ayrı ayrı dondurmalısınız, böylece birbirine yapışmaz. İsterseniz bir seferde yiyebileceğiniz kadar ayırarak poşetlere de koyabilirsiniz.

MAYDANOZ: Maydanozu, nane ve dereotunu kıyıp, kurutup, poşetlere koyup, buzluğa atabilirsiniz. Tüm halde atmanızın bir işe yaramayacağını unutmayın.

14019146_large

SUCUK, SOSİS: Sucuğu, sosisi, salamı iyice poşete sarıp buzluğa atabilirsiniz. Ben genellikle Büyük paket aldığım sosisleri plastik bir kabın içine koyuyor ve öylece donduruyorum.

SALÇA: Konserve salçasının üst kısmını konserve açacağı ile açıp üzerini şeffaf folyo ile kapatın ve bir gece buzlukta bekletin. Ertesi günü konservenin bu sefer alt tarafını yine konserve açacağı ile açın. Salçayı kolay çıkartabilmek için , salça ve konserve arasına bıçak sokup arada boşluk oluşturun. Sonra kaşık veya elinizle bir tarafından ittirin ve kolayca çıkmasını sağlayın. Salçayı şeffaf folyoya sarıp buzlukta min. 3 ay küflenmeden hemde kolayca keserek kullanabilirsiniz. İsterseniz bütün salçayı buzdolabı poşetine koyup tabaka haline getirebilir ve böyle de dondurabilirsiniz. Kenarından kırarak kullanabilirsiniz.

EKMEK: Bayat ekmekleri küp küp keserek fırında kızartabilir yada tavada az yağda veya yağsız şekilde kızartabilirsiniz. Kızarmış ekmekleri ister cam kavanozda dolapta, ister poşette buzlukta saklayabilirsiniz. Küp küp doğradığını kızarmış ekmeklerinizi çorbaların yanında servis edebilirsiniz. Taze ve fazla olan ekmekleri ise yine buzlukta saklayabilirsiniz fakat mutlaka iç hava almamasına dikkat edin bu sayede koku çekmez.


BİBER: Yeşil veya kırmızı farketmez, biberlerinizi çekirdeklerini çakarıp doğrayarak buzlukta saklayabilirsiniz. Eğer yemeklik şekilde doğrarsanız, yemek yaparken uğraşmadan kullanabilirsiniz.

HAMUR: Yaptığınız her kurabiye, poğaça hamurundan 3-5 kisilik yani hamurun yaklaşık dörtte birini ayırıp poşetleyip dondurabilirsiniz. Ani bir misafir haberi geldiği zaman buzluktan çıkarıp kaloriferin üzerinde çözdürebilirsiniz. Her zamanki gibi yuvarlayıp üzerine yumurta sarısı sürüp çörek otu ve susamla süsleyip fırına verebilirsiniz. (Evde pizza hamuru yapıyorsanız onu da aynı şekilde kullanabilirsiniz)

SİMİT: Simitleri biraz fazla alıp kalanlarını derin dondurucuya koyabilirsiniz. Kahvaltıdan önce üşenip simit almaya gitmek istemeyenler için birebir! 🙂 Dondurucudan çıkardıktan bir iki dakika sonra doğru ekmek kızartma veya tost makinasına. Emin olun fırından yeni çıkmış gibi oluyor.

BEYAZ PEYNİR: Beyaz peyniri saklamak için peynirleri bir parmak kalınlığında dilimleyip, birbiri üzerine yatay saklama kabına dizin ve üzerini örtecek kadar su koyup saklayın. Gerçekten bu şekilde su bir süre sonra salamuraya dönüyor ve peynirin tadı güzelleşiyor.Uzun sürede dayanıyor. (Bunu buzluk kısmı yerine soğutucu kısımda yapın)

PATATES: Patatesleri doğrayıp yıkadıktan sonra 1-2 dk kızartın, fakat renk almasın. Daha sonra süzüp küçük tepsilere yayın, buzlukta böylece donmasını bekleyin. İyice donunca buzdolabı poşetlerine doldurup derin dondurucuya koyun. İstediğiniz zaman çıkarıp donmuş haliyle azar azar kızartın. İnanın hazır satılanlardan hiç bir fark olmuyor. Deneyin memnun kalacaksınız. (Ben bu kısmı kesinlikle uygulamıyor, hazır kızartmalık dondurulmuş patates alıyorum 🙂 )

derin-dondurucuda-dolmalik-biber-fotografi-1

DOLMALIK BİBER: Dolmalık biberleri tohumlarını çıkardıktan sonra yırtılmayacak şekilde üstüste sıralayıp poşetleyin ve buzluğa atın. Kullanmak istediğinizde çıkarıp tam olarak çözülmeden doldurun. 

MEYVE: Şeftali, vişne, çilek gibi reçelini  veya kompostosunu  yapabileceğiniz meyveleri yıkayıp, ayıklayıp, isterseniz dilimleyi buzdolabı poşetlerine koyarak buzlukta dondurabilirsiniz. Çıkarıp komposto veya reçel yapabilir ya da tatlılarınızda sos olarak kullanabilirsiniz.

LİMON SUYU: Limonu sıkıp buz kalıplarına koyun, sıkıştığınızda çıkarıp eritip kullanın.

ÇORBA:  Fazlaca yaptığınız çorbaları soğuduktan sonra poşete doldurup ağzını sıkıca kapatıp dondurucuya atabilirsiniz. Ben bunun için plastik peynir kaplarını kullanıyorum. Çorbayı içmek istediğinizde tencerede ısıtabilirsiniz. Tadında herhangi  bir değişiklik olmuyor. Bunu sulu yemekler için de deneyebilirsiniz.

d_manti1b

MANTI: Eğer mantı açabiliyorsanız veya açtırabiliyorsanız bu öneri de sizin için. Hazırladığımız mantıları bir fırın tepsisine koyup, bira kuruyana kadar fırında kavuruyoruz. Sonrasında artık birbirlerine yapışmayacakları için bir yemekte tüketebileceğiniz miktarlarda buzdolabı poşetlerine koyup buzluğa atabilirsiniz. Çıkarınca tek yapmanız gereken haşlamak 🙂

SOĞAN: Yemeklik doğradığınız soğanları buzdolabı poşetlerine koyup buzluğa atabilirsiniz. Her yemek için bir poşeti açıp doğrudan kullanabilirsiniz. Buzlukta sarımsak, domates ve biberiniz de varsa bütün yemekleri yapmak sizin için artık çok kolay olacak 🙂

Eğer evinizde vakum cihazı varsa bütün bu saklama işlemlerini vakumlayarak yapmak çok daha iyi olur.

Bütün bu bilgiler benim çok işime yaradı. Umarım sizin işinize de yarar. 

Sevgiler,

Taze Gelin

Benzer Yazılar

Yorum Yok

Yorum Bırakın