Ben Şehnaz

Yeni Yıl Hedefleri 2018 – Hedefleri doğru tanımlamak

25 Aralık 2017

Herkese Merhaba,

Hazır yeni yıl yaklaşırken  geçen yıl koyduğumuz ve uygulamadığımız hedeflerden bazı dersler çıkarıp, buna göre yeni yılın hedeflerini belirleyebileceğimiz bir yazı yazmak istedim.

İçinizde her yıl başında “ Tamam, bu yıl yeni bir yıl ve geçen yıl bir türlü yapmadığım ve bundan rahatsızlık duyduğum konuları iyileştirecek yeni hedefler koyacağım” diye düşünenleriniz varsa doğru yerdesiniz 🙂

Geçen sene blogumda yazdığım yeni yıl hedeflerim şunlardı:

  • Bloga Ayda en az 10 yazı yazmak

Hımmmm bu sene ne kadar yazı yazmışım bloga bir bakalım: 11 yazı. Koskoca yıl boyunca 11 yazı mı? Utandım kendimden.

  • Daha çok kitap okumak

Bu sene yıllardır en az kitap okuduum yıl olarak hayata geçti. Peki neden? Öncelikle daha önce işe metro ile gidip yolda kitap okurken, sürekli araba ile gitmeye başladım ve bu benim günde yaklaşık 2 saatlik kitap ouma süremi yok etti. Öncesinde de geceleri yatmadan önce kitap okumak gibi bir alışkanlığım olmadığından hiç kitap okumamaya başladım.

  • Haftada en az 2 kere spor yapmak

Grup halinde eğlence amaçlı  bisiklet sürme aktivitemizi bunun dışında bırakırsak değil haftada 2 yılda 2 kere spor yapmış olabilirim.  Peki neden? Immm çünkü spor yapmaya gitmek benim için bir işkence. Spor benim için hiçbir zaman yalnız yapılan bir aktivite olmadı. Bu yüzden hep yanımda biri olsun beraber spor yapıp sohbet edelim istiyorum. O bir kişi de olmayınca spor yapmak, spora gitmek için kendimi zorlayamıyorum.

Peki bu hedefleri ne şekilde koysaydım alışkanlık haline getirebilirdim?

Önceikle unutmamalısınız ki bir hedefin SMART olması gerekliliğidir. Bütün performans değerlendirmeleri SMART hedefler üzerinden yapılır. Peki bir hedefin SMART olması ne demektir?

SMART ingilizce bir kelime ve Akıllı manasına geliyor. Baş harfleri ayrı birer kelimeyi temsil ediyor.

Specific: Belirli
Measurable: Ölçülebilir
Achievable: Uygulanabilir, başarılabilir
Relevant: İlgili, gerçekçi, amaca hizmet eden
Time-bound: Zamanlaması olan, takvime bağlı

Yani bir hedefin akıllı olabilmesi için Belirli, Ölçülebilir, Başarılabilir, Amaca Hizmet eden ve bir takvim planına bağlı olması gerekiyor.

Benim hedeflerimin bunları sağlamadığını oturup neden hedefleri başaramadığımı düşünürken farkettim.

Örneğin bloga ayda en az 10 yazı yazmak.

Bir önceki yıl yazdığım yazı sayısının 48 olduğu düşünülürse ve ortalamada ayda 4 yazıya tekabül ettiği düşünülürse bir hedefi yeni bir yıla girdiğim için 2,5 katına çıkarmak pek olmamış 😀 Bu da Akıllı bir hedefin “Başarılabilir” maddesine uymuyor. Eğer bunun yerine Ayda 6 yazı yazmaya karar verseydim, belki başarabilirdim.

Gelelim başarısız olduğum diğer hedefe: Daha çok kitap okumak

İlk özellik hemen kendini belli etti değil mi? “Daha çok” belirsiz bir sayı ve akıllı bir hedefin ilk özelliği SPESİFİK yani belirli olması. Kime göre neye göre daha çok kitap okumak? Bunun yerine günde 10 sayfa kitap okumak deseydim, “10 sayfa canım 5 dakikada okur uyuurm” dediğim kitapları 10 sayfada elimden bırakamadığım için belki 50 sayfa okuyup uyuyacak ve böylece sayıca çok daha fazla kitap okuyacaktım.

Son başarısız hedefim ise “Haftada 2 kere spor yapmak.“ Bu da kendi içind ebir belirsizlik içeren bir hedef. Spor ama hangi spor. Spor yapayım da hangisini nasıl yaparsam yapayım diye koymuşum bu hedefi belli ki. Oysa bunu yerine bir pilates sınıfına para verip yazılsaydım haftada 2 kere bir grup ve eğitmen ile düzenli olarak o spora giderdim. Hem param boşa gitmesin diye hem de bir grupla ders yapmak benim için daha keyifli olduğu için. Ya da gerçekten spor yaptığını bildiğim bir arkadaşımda sözleşip ona ayak uydurmaya çalışabiliridm. Bunun yerine ne yaptım. Bugün aşırı yorgunum, hiç gidesim yok haftaya çok gideirm diye diye erteledim durdum.

Siz siz olun benim geçen sene yaptığım gibi hedef adı altında temennilerde bulunmayın.

Umarım 2018 yılı herkesin hedeflediklerini gerçekleştirdiği, dileklerine kavuştuğu bir yıl olur 🙂

Sevgiler,

Taze Gelin

Benzer Yazılar

Yorum Yok

Yorum Bırakın