Hobi - DIY Projeleri

Evde Yeşillik Yetiştirme

18 Ocak 2016

Organik sebze/baharat aramaktan, birer demet yeşillik alıp yarısını bozulunca çöpe atmaktan sıkılanlardan biriyim. Ne aman canım çekse birkaç demet alsam, evde düzenli yemek yapılmadığı için çürüyüveriyor buzdolabunda. Bu defa almak istemiyorum 2 dal için koca demet maydanozu. Ben de taktım kafaya mutfak penceremin önünde yetiştirivereceğim yeşilliklerimi. Çok kapsamlı olmamakla beraber maydanoz, yeşil soğan, dereotu ve nane mini bahçemin ilk çeşitleri olacak.

Saksıda bitki yetiştirmek elbette çok zor değil ama onun da püf noktaları var. Hangisi tohumdan, hangisi fideden yetişir, hangisinin saksı büyüklüğü ne kadar olmalı? Araştırmaya başladım. Her bitki için saksı hazırlarken tek tek ayrıntılarıyla süreçlerini yazacağım. Şimdilik genel bilgileri siz de aşağıda bulabilirsiniz. 

DEFNE

Defne farklı özellikleri ile saksıda yetiştirmeye son derece uygun bir bitkidir. Tabii şartlarda orta boylu bir ağaç olan defne derin budamaya elverişli olması ile rahatlıkla kontrol altında tutulabilir. Tek gövdeli ağaç veya çalı şeklinde büyütülebilir. Geometrik şekillerde budanabilir. 150-180 cm. yükseklikte tutulması yeterlidir. Saksısı en az 30-40 cm yükseklik, 40-45 cm. çapta olmalıdır. Yaz aylarında bolca sulanır. Kışın su azaltılır. İklim fazla sert ise kışın soğuktan korunması gerekir. Bununla beraber, soğuktan yaprakları kavrulsa bile baharda tekrar yeşerir.

Herdem yeşil olan defnenin yaprakları yıl boyunca et ve balık yemeklerinde kullanılabilir. Yapraklar taze iken aroması fazla fakat biraz acımsıdır. Kurutulunca acısı kaybolur.

Hafif gölge balkonlar için idealdir. Aşırı güneşten rahatsız olur. İç mekan bitkisi olarak aşırı sıcak olmamak kaydı ile havadar ve güneşli bir pencere önünde yetiştirmek mümkündür.

BİBERİYE

Herdem yeşil çalı bol güneşi sever. Güzel kokulu sivri yaprakları, mavimsi çiçekleri oldukça hoştur. Dalları çabucak uzayıp ağaçlaşmaya meyillidir. Sık sık makasla hafifçe budanarak kontrol altında tutulur. Yüksekliği 60 cm.den fazla olmamalıdır. Fide saksıda satın alınır. En kısa zamanda yeterli büyüklükte bir saksıya alınmalıdır. Şifalı bitki olarak kullanılır.

ADAÇAYI

Kadife gibi yumuşak grimsi yaprakları ile son derece dekoratif bir bitkidir. Taze yaprakları sıkça toplanarak kurutulur. Yaz başlarında mavimsi- mor çiçekler açar. Çiçekleri geçtikten sonra hafifçe budanır. Fide olarak satın almak en iyi yoldur.

NANE

Toprak altında yayılan kökleri ile kalıcı bir bitkidir. Yarı gölgede yetişebilir. Bolca su ister. . Tazeliğini koruması için sık sık hafifçe biçilir. Birkaç yılda bir kökünden sökülerek taze kökleri tekrar seyrekçe dikilmek sureti ile yenilenir.

MAYDANOZ

Saksıda maydanozu tohumla yetiştirmek Oldukça kolaydır. İç mekanda şubat ayında ekilebilir. Dışarıda ekilecekse nisan başları iyidir.

Hazır toprakla doldurulmuş bir saksı veya çiçekliğe tohumlar seyrekçe serpiştirilir.Üzeri bir miktar toprak serpilerek örtülür.Avuç içiyle hafifçe bastırarak toprağı sıkıştırılır.Tohumlar çıkıncaya kadar püskürteçle sulanır.Çıkmaları birkaç hafta, hatta bir ay sürebilir. Toprak daima nemli tutulmalıdır.Fideler sık çıkarsa biraz seyreltilir . Bulunabilirse maydanoz köklü fidelerinden de dikilerek de yetiştirilebilir 4-5 yapraklı olduklarında makasla biçilirse çabucak güçleneceklerdir.,. Saksıda yetiştirmek için Frenk maydanozu denilen kıvırcık maydanoz cinsi daha uygundur. Her yıl yeniden ekilmelidir.

DEREOTU

Tohumla yetiştirilir. Maydanoz gibi ekilir. Mevsimlik olduğu için çabuk geçer. Küçük saksılara her 4-5 haftada bir azar azar serpilirse evde yıl boyunca dereotu bulunur. Yarı gölgeyi ve suyu çok sever.Ayazlar başlayınca kapalı mekanda yetiştirilmeye devam edilir. Bu durumda güneşli bir yer ister.

MELİSA – OĞULOTU

Bu şifalı bitki saksıda çok güzel yetişir. Hazır fide alınır veya kök sürgünlerinde kolayca çoğaltılır. Kışın soğuktan korunabilirse yıl boyunca yeşil kalır. Tazelenmesi için sık sık biçilmelidir. Hafif gölgeyi sever.

KEKİK

Bol güneşi ve hafif kumlu toprağı sever. Aşırı sulama çürümesine sebep olur. Toprağı hafifçe kuruyunca sulanmalıdır. Herdem yeşil bir bitkidir. Asma saksılara yakışır. Soğuktan pek etkilenmez. Yıl boyunca taze olarak kullanılabilir.

FESLEĞEN

Saksıda yetiştirilmesi adettendir. Yarı gölgede gürbüz yetişir ve daha uzun dayanır. Aşırı güneşte kısa zamanda çiçeklenir ve bozulur. Yeni ekildiği zaman sık sulanırsa kolayca çürüyebilir. Yetişkin olunca bol su ister.

MERCANKÖŞK

Anadoluda merzengüş de denilen bu bitki,humuslu toprağı, bol güneş ve sıcağı sever. Kalıcı ve yıllık türleri vardır. Tohum, kök sürgünü ve çeliklerinden yetişir. İçmekan bitkisi olmaya elverişlidir.

REYHAN

Fesleğen ile aynı aileden olan reyhanın yıllık veya kalıcı bir çok çeşidi vardır. Kenarları dişli mor yapraklı olanı son derece dekoratiftir. Saksıda çok güzel yetişir. Güneşte veya gölgede durabilir. Kalıcı olanlar her yıl naneye benzer köklerinden sürer.

REZENE

Dereotuna benzer, ancak rezene kalıcı bir bitkidir. Soğanımsı kökünden her yıl tekrar yeşerir. Kokusu ve görünüşü güzeldir. Saksısı büyük ve derince olmalıdır. Boylu olduğu için destek gerektirebilir.Tohum ve çelikle yetişir.

Sevgiler,

Taze Gelin

Benzer Yazılar

Yorum Yok

Yorum Bırakın