Hobi - DIY Projeleri

Kanaviçe (Cross-Stitch) Nasıl Yapılır? – 1

14 Ağustos 2015

 

Kanaviçe’ye başladığımdan beri en çok aldığım soru “Yaa nasıl yapıyorsun?” oldu galiba 🙂 Uzun zamandır da kanaviçe ile ilgili yazıp çiziyorum fakat yapmak isteyip de nereden başlayacaklarını  bilmeyenler için bir şey yazmadığımı fark ettim. Bitmiş bir modele baktığınızda “Yapmama imkan yok” dedikleriniz dahil olmak üzere kanaviçe yapmak aslında çok basit. Birkaç tane farklı dikiş modeli var ki onları bir başka yazıda teker teker yazacağım ama en çok kullanılan ana dikiş modeli sadece  “çarpı yapmak!” 🙂 “Cross stitch” kelime anlamıyla zaten “Çarpı Dikiş” demek.

Bu yazıda kanaviçeye başlamak için temin etmeniz gereken malzemelerin detayını bulacaksınız. Elinizin altında neler olması lazım, ne işe yararlar bunlardan bahsedeceğim. Buyrun bakalım:

  • Etamin: Etamin kanaviçe yapmaya en uygun olan kumaş. İsterseniz keten kumaş üzerinde de çalışabilirsiniz. Etamin üzerinde muntazam bir şekilde çarpı işi yapmamızı sağlayan simetrik deliklere sahip. Bu deliklerin daha sık veya daha seyrek olması dokuma sıklığına göre değişmekte. Bu dokuma sıklığı “count” ile ölçülüyor. Kumaşı alırken modelinize en uygun olacak count sayısındakini almaya özen gösterin. Başalngıç için 14 count etamin tercih edebilirsiniz.

ETAMİN-CT

  • Muline İp: Muline ipler yapısı gereği 6 katmandan oluşuyor ve çok geniş bir renk kartelasına sahip. Bu 6 katman kumaşınızın kaç count olduğuna yani deliklerin yakınlıklarına göre ipinizi daha kalın veya daha ince kullanabilmenize olanak sağlıyor. Renklerin üzerinde yazan kodlar ise yapmak istediğiniz şablondaki renklerin birberi aynısını alabilmenizi ve ipiniz bittiğinde yenileyebilmenizi sağlıyor. Ben ip olarak genellikle DMC marka kullanıyorum. Birçok şablonda DMC renk kodları da yer alıyor.

dmc-muline-1

  • Bobin: Muline ipleri saklamanın en kolay yolarından biri tuhafiyelerde satılan bobinlerden satın almak. Bobinler kartondan veya plastikten yapılmış olabilir.Muline ipi üzerine sararak saklama kutusuna koyabilirsiniz. İplikleri nasıl düzenli tutabileceğinize dair yazdığım yazıya buradan ulaşabilirsiniz: Kanaviçe – İplik Düzenleme

6102_DMC_Floss_Bobbins

 

  • Kasnak: Başlangıç için elzem değil elbette fakat hem kasnak ile işleme yapmak işini oldukça kolaylaştıracaktır. Kasnaklar boy boy ve değişik şekillerde olabilir ancak en çok kullanılanı yuvarlak modellerdir.

  • Kanaviçe İğnesi: Kanaviçe iğnesinin diğer iğnelerden farkı ucunun sivri olmaması ve boyunun daha kısa olması. Bu sayede işleme yaparken sürekli kumaşa takılıp durmuyor ve daha kolay hareket etmenizi sağlıyor.

Tapestry Needles large

  • Makas: Kanaviçe için sivri uçlu makaslar satılıyor. Görsel olarak çok şıklar ama elbette istediğiniz makası kullanabilirsiniz.

 kanaviçe makası

 

  • Şablon: Kanaviçeye başlayan herkes ilk olarak ne yapacağını düşünür durur. Küçükten başlayıp minik bir kalp yapabilirsiniz mesela 🙂 İnternette, özellikle de Pinterest’te “Cross Stitch Pattern” diye arattırdığınızda kolay kolay seçim yapamayacağınız yüzlerce şablon çıkacak karşınıza. Bunlardan birinin çıktısını alıp başlayabilirsiniz. Şablonun kenarında kullanmanız gerekn ipin kodu ve markası yazar: DMC 304 gibi. Bu koda uygun veya istediğiniz başka bir renkte kanaviçenize başlayabilirsiniz.

99a3c5cba938d59184fb40fbb7b93699

 

 

Benzer Yazılar

Yorum Yok

Yorum Bırakın