Ben Şehnaz

Sadeleşme Bölüm 4: Egzersiz

20 Kasım 2017

Merhabalar,

Konu başlığından da anlaşılabileceği gibi, hayatımızı sadeleştiriken nasıl daha kaliteli bir düzene girebileceğimizi ve egzersizi hayatımıza sokabileceğimizi konuşacağız.

Tahmin edersiniz ki ben de sizler gibi hafta içi günümün en verimli 9 saatini mesade harcıyor, bütün etkinlikleirmi ve hayatta zevk alma aktivitelerimi hafta içi akşamlarımda ve haftasonlarımda gerçekleştiriyorum. Dönem dönem şikayet ettiğim her şey için bu bahaneyi kullanıyorum: “Hiçbir şeye vakit kalmıyor ki!” Ortamda benim gibi vakit yetiremeye arkadaşlarım çoğu zaman beni destekliyor ama bazen de sürekli gözardı ettiğim cümleyi sarfeden biri çıkıyor ve “Yapan nasıl yapıyor” diyor. 🙂

Sadeyi okurken sürekli olarak kendime aynı şeyi yaptığımı farkettim: Kendimi mecbur hissettiğim için kaçtığımı. Kitabın bölüm başında sorduğu ilk soruya siz de dürüstlükle cevap verin:

“Hareket etmek keyif mi zorunluluk mu?”

Hepimiz reklam bombardımanı içinde sürekli tüketme, en iyisini yeme ve en güzelini giyme güdüsüyle hareket ediyoruz. Spor yapmak bir zorunluluk değildir.  Bu noktada ikinci soru geliyor:

“Spor yapmak istiyor muyum?”

Spor yapmak sizin için gerçekten sıkıcı ise hayatınıza biraz hareket katmak ve bunun yanı sıra düzgün beslenmek, iyi uyumak sizi daha sağlıklı hale getirebilir.  Örneğin  markete yürüyerek gidebilirsiniz, aylık ya da haftalık alışveriş yerine 2-3 günde bir markete gidebilirsiniz. Hatta sebze meyve alışverişinizi semt pazarından yapabilirsiniz. Çocuğunuzla açık hava aktiviteleri yapıp, köpeğinizi siz gezdirebilirsiniz. 10 dk yürüyüş mesafesindeki yerlere araba yerine yürüyerek gitmeyi tercih edebilirsiniz.

Ayaklarınız geri geri giderek spor salonuna ulaşıp sonra spor sonrası kendinizi iyi hissediyorsanız o zaman bu alışkanlığı nasıl edinebileceğimizi konuşabiliriz.

“Neden spor yapmak istiyorum?”

“Bana engel olan şeyler neler?”

“Bu engelleri nasıl aşabilirim?”

Spor yapmaktan aslında zevk alıyorsanız cevaplamanız gereken sorular bunlar. Zayıflamak için yapmak istiyor olabilirsiniz, sağlıklı olmak için veya sosyalleşmek için olabilir. Niyet önemli. Sonrasında neden spor yapamadığınızı tespit edip ona göre hareket edebilirsiniz. Akşam yorgun oluyorsanız sabah spora gidebilir, kalabalıktan hoşlanmıyorsanız bireysel spor yapabilirsiniz ya da tam tersi yalnız spor yapmaktan hoşlanmıyorsanız grup derslerine katılabilirsiniz.

“Seçeneklerinizi değerlendirirken acele etmeyin!”

Herkes aynı yerde aynı şekilde spor yapacak diye bir şey yok. Spor salonunda, evde veya  açık havada spor yapabilirsiniz. Trekking grupları veya bahçe işleri gibi farklı outdoor aktiviteleri ile hareket edebilir ya da dans kurslarına gidip enerjinizi atabilirsiniz. Yüzmeye gidebilir ay da su sporlarından birine başlayabilirsiniz. Hangisi sizi daha mutlu edecek ve bir zorunluluktan çok zevk alma sebebi haline gelecekse o şekilde spor yapabilirsiniz.

“Küçük adımlar, büyük sonuçlar”

Spor yapma hedefimizi yeni yıl kararlarına “Haftada 3 gün 2 saat spor” diye yazmak çok etkili bir yöntem değil. Daha kolay ulaşılabilir hedefler koymak alışkanlığı kazanmak için daha etkili olacaktır. Her gün 10 kat amerdiven çıkmak, markete yürüyerek gitmek, çok  efektif çlaışamasak da spor merkezinden içeri girmeyi başarmak kolay hedefler.

Atlanmaması gereken bir egzersiz: Dinlenmek”

Yazının başında da dediğim gibi hafta için her gün 9 saatini iş yerinde harcayıp, üzerine bir de bazen zorunluluktan çıkan işleri halletmek bazen sosyalleşmek için sürekli koşturup durduğumuzda çoğumuz hiçbir şeye vakit kalmadığını söylüyoruz. Aslında vaktimizi doldu dolu kullanırken kendimizi dinlendirmeyi başaramadığımızda yorgunluk bir sonraki haftanın kabusu haline geliyor Çok kere Pazartesi işe gelidiğim sabah “Çok yorgunum hiç dinlenemedim bu haftasonu” dedim. Oysa dinlenmek bedenimizin ve zihnimizin en büyük hakkı 🙂 Dinlenelim derken illa bir kanepede yatıp boş boş tv ‘ye ya da duvarlara bakmak, uyuklamak gerekmiyor. Kitap okurken dinlenebilirsiniz, bir hobinizle uğraşırken, müzik dinlerken, balkonda oturup etrafı izlerken… Yeter ki telefondan televizyondan beynimizi gereksiz yere dolduran alışkanlıklardan uzak durun.

“Uykunun gücüyle yenilenin”

Kaliteli bir uyku zihin ve beden için en iyi dinlenme yöntemlerinden biri. Dijital ve ekeltronik aletleri odanızdan çıkarın ve mümkünse tamamen karanlıkta uyuyun. Eğer uykuya az süre ayırıyorsanız 8 saatlik bir uyku uyumaya çalışın.

Bütün bunların dışında meditasyon yapmaya çalışabilirsiniz. Büyük rahatlama sağlıyor.

Sadeleşme sürecinde bir sonraki konumuz  İlişkiler olacak. Bakalım ilişkiler konusunda nasıl sadeleşebiliriz.

Sadeleşme ile ilgili diğer yazılar için aşağıdaki linklere tıklayabilirsiniz:

Sadeleşme Bölüm 1: Gardırop

Sadeleşme Bölüm 2: Ev

Sadeleşme Bölüm 3: Yemek

 

Benzer Yazılar

Yorum Yok

Yorum Bırakın